06.webBlad.info
Onmisbare informatie over mobiele telefonie

Meest bekeken
>Islamitisch mobieltje
>Mobieltje op zonne-energie
>UMTS-zendmasten in het nauw


Recente artikelen
>Mobiele teksttelefoon voor doven en slechthorenden
>Islamitisch mobieltje
>Mobiel bellen buitenland kan stuk goedkoper
>UMTS-zendmasten in het nauw
>Telefonie over het Internet
>Straling mobiele telefonie
>Kijkwijzer nu ook op de mobiele telefoon
Alle artikelen


GSM tijdens vakantie voor het grijpen

Steeds meer mensen nemen op vakantie hun mobiele apparatuur mee. Vakantie lijkt een ongevaarlijke periode voor de beveiliging van soft- en hardware, maar schijn bedriegt. Volgens mobiele beveiligingsspecialist Utimaco Safeware neemt het risico op diefstal van mobiele apparatuur juist toe in de vakantiemaanden.

De omvang van de schade bij verlies of diefstal van mobiele apparatuur is vele malen groter dan alleen de materiële kosten. Doordat gevoelige (bedrijfs)informatie op straat komt te liggen kunnen de kosten van de verloren data oplopen tot zo’n 100.000 Euro per verloren apparaat. Hoewel de vakantie bedoeld is om eens lekker uit te rusten, nemen steeds meer mensen hun mobiele apparaten mee. Zo kunnen ze contact onderhouden met het thuisfront en zijn ze bereikbaar voor noodgevallen op het werk. Daarnaast dienen GSM, PDA en notebook vaak als speelgoed voor de kinderen tijdens lange autoritten of op regenachtige dagen.

Tasjesdieven  

Naast diefstal en verlies bestaat er nog het gevaar van het spelen van spelletjes op mobiele apparatuur. Het is niet ondenkbaar dat kinderen in hun enthousiasme vaders of moeders klantenbestand volledig wissen. Ook het gevaar van waterschade, oververhitting of het laten vallen van de apparatuur is op vakantie vele malen groter dan thuis of op kantoor. Waar notebook, GSM en PDA thuis relatief veilig opgeborgen zijn, is de beveiliging op het vakantieadres vaak een stuk minder goed geregeld. Daarnaast bestaat de kans dat een tas (met mobiele inhoud) wordt vergeten in bijvoorbeeld een taxi of bus. Ook de kans dat tasjesdieven of zakkenrollers toeslaan is een stuk groter, aangezien men tijdens de vakantie vaker op stap gaat.

Schadekosten

De omvang van de schade bij verlies, beschadiging of diefstal van mobiele apparatuur is vele malen groter dan alleen de materiële kosten. Bij diefstal of verlies komt gevoelige (bedrijfs)informatie op straat te liggen. Vincent van Kooten, managing director van Utimaco Safeware in Nederland legt uit: "In veel gevallen blijkt de informatie op mobiele apparatuur origineel te zijn.
Het schadebedrag hangt af van de kosten die gemaakt moeten worden om de gegevens terug te halen, te reconstrueren, de waarde die de gegevens vertegenwoordigen, reputatieverlies, de afname van de productiviteit omdat de gebruiker niet over de gegevens kan beschikken en de waarde van de hardware zelf. Wie denkt dat mobiele apparatuur alleen wordt gestolen om de hardware, heeft het mis. 10 tot 15% van alle diefstallen gaat om de informatie die op de apparaten staat." “Enkele simpele maatregelen om mobiele apparatuur te beveiligen, zijn al een grote stap in de goede richting”, zegt Van Kooten. Hij geeft daarbij enkele beveiligingstips:

1. Discipline: Een gebruiker moet bij het verlaten van taxi, vliegtuig of trein altijd eerst checken of hij alles bij zich draagt en zich deze routine eigen maken.

2. Instellen ‘elektronische kluis’: Waardevolle informatie en documenten dienen bewaard te worden in mappen waarin alles veilig wordt versleuteld door middel van encryptie. Het is gemakkelijk om dergelijke ‘kluizen’ op te zetten op harde schijven en netwerken, maar ook op memorysticks, CD-ROM’s, DVD’s en diskettes kan het worden geďnstalleerd. Zo is de data alleen toegankelijk voor de eigenaar, ook onderweg.

3. Instellen automatische encryptie: Een stap verder gaat automatische encryptie. Hierbij worden alle documenten automatisch beveiligd zonder dat de gebruiker er iets van merkt. Externe toegang tot de bestanden wordt hierdoor onmogelijk.

4. Gebruik moeilijk te kraken passwords: Een mix van letters, cijfers en tekens zorgt voor een veiliger password.

5. Aanvullende password bescherming: Passwords alleen zijn niet voldoende voor een optimale beveiliging. Er is een aantal alternatieven: speciale smartcards of tokens – die lijken op een memorystick – met unieke gebruikersinformatie geven als een contactsleutel, in combinatie met een password, toegang tot de computer. Zonder token én kennis van het password kan niemand bij de data op de computer.

6. Veilige stand by modus: Stel notebooks zo in dat er opnieuw gevraagd wordt om het password als de computer van screensaver of slaapstand terugschakelt naar actieve stand. Op die manier is de data ook goed beveiligd als de gebruiker een pauze neemt.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats