06.webBlad.info
Onmisbare informatie over mobiele telefonie

Meest bekeken
>Islamitisch mobieltje
>Mobieltje op zonne-energie
>UMTS-zendmasten in het nauw


Recente artikelen
>Mobiele teksttelefoon voor doven en slechthorenden
>Islamitisch mobieltje
>GSM tijdens vakantie voor het grijpen
>Mobiel bellen buitenland kan stuk goedkoper
>UMTS-zendmasten in het nauw
>Telefonie over het Internet
>Kijkwijzer nu ook op de mobiele telefoon
Alle artikelen


Straling mobiele telefonie

"Houdt mobiel bellen kort, bel niet in de auto en niet op grote afstand van de zendmast." Die waarschuwing geven prof. dr. Maria Blettner (Johannes Gutenberg Universiteit, Mainz), prof. dr. Karl-Heinz Jöckel (Universiteitskliniek Essen) en prof. dr. Andreas Stang (Martin Luther Universiteit, Halle) in een rapport van het Jülich Instituut in Jülich, Duitsland. Samen met 22 andere experts namen zij deel aan een werkgroep die de wetenschappelijke literatuur van 2000 tot 2004 over de effecten van mobiele telefonie op het welzijn en de gezondheid heeft bestudeerd.

De waarschuwing van de Duitse deskundigen gaat verder dan die van Sir William Stewart van de Britse National Radiation Protection Board (NRPB) in januari 2005. Hij adviseerde kinderen tot 8 jaar geen mobiele telefoon te laten gebruiken. De voorzorgsmaatregel van Blettner, Jöckel en Stang geldt voor iedereen. Hij is gebaseerd op de vernieuwde onzekerheid over het risico op kanker op de lange termijn. De waarschuwing sluit goed aan op het nieuws van de Universiteitskliniek van Orebro uit Zweden, dat mobiel bellen op het platteland (meestal op grote afstand van de zendmast) de kans op hersentumoren vergroot.

De straling van mobiele telefonie heeft effecten op het centraal zenuwstelsel. Hij versterkt de neuronale activiteit. Bovendien beïnvloedt de straling de cerebrale bloeddoorstroming en het EEG en is dus van invloed op de werking van de hersenen. Dat bevestigen dr. Peter Achermann en psychologe Sabine Regel van de Universiteit van Zürich in het deel over de effecten op het centraal zenuwstelsel. Zij stellen vast dat de straling de cognitieve prestatie beïnvloedt. De reactietijd wordt langer of korter en de prestatie beter of slechter, afhankelijk van de parameters van de straling. Dat is reeds door veel onderzoekers vastgesteld, onder andere in het TNO-Cofam onderzoek in 2003 in opdracht van de Nederlandse overheid.

Mobiel telefoneren veroorzaakt schade aan het DNA, het erfelijk materiaal. Ook dat wordt bevestigd door dr. R. Gminski, dr. K. Schlatterer, dr. R.G. Fitzner en prof. dr. R. Tauber van de Charité-Universiteit in Berlijn en door dr. Myrtill Simkó van de Universiteit van Rostock.

De experts zijn van mening dat de straling van mobiele telefonie waarschijnlijk geen gevolgen heeft voor jonge, gezonde volwassenen. Ze vermelden daarbij wel, dat voor die mening geen wetenschappelijke basis bestaat. Voor andere groepen, mogelijk in combinatie met andere factoren, kan de straling van mobiele telefonie wel gevolgen hebben. In het deel over welzijnsstoringen stellen dr. Heike Seitz, dr. Doris Stinner en prof. dr. Thomas Eikmann van de Universiteit van Giessen dat a-specifieke gezondheidsklachten zoveel voorkomen, dat voor een causaal verband met de straling geen bewijs bestaat. Dr. Martin Röösli van de Universiteit van Bern voegt hieraan toe dat het ontbreken van een bewijs geen bewijs is voor het ontbreken van het verband.

De experts hebben uitsluitend relevant wetenschappelijk onderzoek van 2000 tot 2004 bestudeerd. Aan de talloze ervaringsverhalen uit de praktijk hebben zij geen aandacht besteed, hoewel de daarin genoemde klachten goed aansluiten op de effecten op het centrale zenuwstelsel, de versterkte neuronale activiteit en de invloed op de hersenen. De schade aan het DNA sluit aan op de uitkomsten van epidemiologisch onderzoek, waarbij op de lange termijn een verhoogd risico op kanker is gevonden. Volgens de experts spreken de resultaten van epidemiologische onderzoeken elkaar tegen en is meer onderzoek nodig.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats