06.webBlad.info
Onmisbare informatie over mobiele telefonie

Meest bekeken
>Islamitisch mobieltje
>Mobieltje op zonne-energie
>Mobiel bellen buitenland kan stuk goedkoper


Recente artikelen
>Mobiele teksttelefoon voor doven en slechthorenden
>Islamitisch mobieltje
>GSM tijdens vakantie voor het grijpen
>Mobiel bellen buitenland kan stuk goedkoper
>Telefonie over het Internet
>Straling mobiele telefonie
>Kijkwijzer nu ook op de mobiele telefoon
Alle artikelen


UMTS-zendmasten in het nauw

De effecten van de straling van zendmasten (GSM en UMTS) op de gezondheid van omwonenden staan meer dan ooit in het brandpunt van de belangstelling. Tienduizenden UMTS-zendmasten worden op het ogenblik geplaatst voor de nieuwste generatie mobieltjes, zonder dat de bewoners hier invloed op hebben. Verschillende wetenschappers en instituten hebben al gewaarschuwd voor de gevaren van deze masten. Dat negatieve effecten bestaan is zonneklaar.

Mensen die in de buurt van een zendmast voor mobiele telefoons wonen, hebben meer gezondheidsklachten dan anderen. Dat geldt zowel voor de bewoners die denken dat hun klachten door zendmasten worden veroorzaakt als voor degenen die zo'n verband niet leggen. De klachten zijn uiteenlopend, maar betreffen vooral de bloedsomloop, slaapstoornissen, geïrriteerdheid, depressie, onscherp zien, concentratieproblemen, misselijkheid, gebrek aan eetlust, hoofdpijn en duizeligheid. Dat blijkt uit een onderzoek van A. Bortkiewicz, M. Zmyslony, A. Szyjkowska en E. Gadzicka van de Technische Universiteit van Lodz in Polen.

Gezondheidsraad

Volgens de onderzoekers is nader onderzoek nodig om het gevonden verband tussen gezondheidsklachten en straling te verklaren. Overigens is het niet de eerste keer dat het verband wordt gevonden. Onderzoek in Oostenrijk, Spanje en Frankrijk heeft eenzelfde relatie aangetoond. In Nederland legde het COFAM-onderzoek van TNO een statistisch significant verband tussen het welbevinden van mensen en elektromagnetische velden die lijken op die van UMTS-antennes. Desondanks trekt de Gezondheidsraad niet aan de bel. De Gezondheidsraad is positief over het COFAM-onderzoek, maar zet enkele kanttekeningen bij de interpretatie van de gegevens. De commissie vindt het belangrijk dat meer onderzoek wordt verricht naar effecten van UMTS-signalen. Tot dan mogen de UMTS-masten overal in het land verrijzen.

Weigeren

Her en der komt het land in opstand. Groningse flatbewoners hebben een rechtszaak gewonnen tegen telecomproviders. De procureur oordeelde dat de instemmingsprocedure lijkt op die van een bananenrepubliek. De plaatsing van de mast moest per direct gestopt worden, op straffe van € 5.000 per dag.
Door alle commotie weigert ook een groeiend aantal gemeenten en woningbouwverenigingen nog langer umts-masten te laten plaatsen. Na gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amersfoort, gemeente Oosterhout en gemeente Eindhoven, heeft nu ook de gemeenteraad van Nijmegen besloten om de masten te weren. Ook de drie woningbouwverenigingen in Zwolle en de een-na-grootste woningbouwverenging van Nederland, De Alliantie, besloten reeds om geen UMTS masten meer toe te staan op hun gebouwen. Ze willen eerst meer onderzoeken afwachten die aantonen dat de elektromagnetische straling van de antennes geen gevaar oplevert voor direct omwonenden.

Nieuwegein

Leefbaar Nieuwegein heeft aangekondigd een initiatiefvoorstel in te gaan dienen bij de gemeenteraad om de plaatsing van UMTS-masten in Nieuwegein te stoppen. ''Het toenemend aantal verhalen over gezondheidsklachten van mensen die nabij die masten wonen, vraagt om een gedegen inventarisatie,'' stelt fractievoorzitter Jacqueline Verbeek. ''We hebben het bovenal over de gezondheid van onze inwoners. Het kan niet toevallig zijn dat juist mensen die nabij zendmasten wonen last hebben van klachten als hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid. Laten we eerst gaan inventariseren wie de klachten hebben, wat ze precies zijn en of het een met het ander te maken heeft. Intussen moeten we, net als diverse andere gemeentes al besloten hebben, het plaatsen van UMTS-masten in Nieuwegein stopzetten.''


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats